Over de dirigent

Alle koren van zangvereniging Zang & Vriendschap uit Emst worden begeleid door de enthousiaste, bevlogen dirigent Marten van der Worp. En dat doet hij al jaren: in 2014 vierde hij zijn 25-jarig jubileum met een speciale eigen jubileumavond bij de vereniging! Naast de koren van Zang & Vriendschap is Marten ook de vaste dirigent van een aantal koren in Hattem en Heerde én geeft hij nog steeds muziekles op verschillende scholen in deze regio. Hij vertelt je graag hoe zijn muzikale loopbaan is verlopen en hoe hij bij onze vereniging verzeild is geraakt.

Van blokfluit en bugel naar PIANOMUZIEK

“Muziek maken is bij mij nergens begonnen, dat was er altijd al. Op foto’s van mij, toen ik een jaar of twee was, zie je mij al op een grote bastuba blazen. Toen had ik al muziek in mijn hoofd. Na een moeizame start met blokfluitlessen vond ik mijn eerste liefde bij de Arbeidersmuziekvereniging Ontwaakt in Hattem, waar ik een bugel kreeg. Dat vond ik geweldig. Toen al wist ik dat ik later muzikant wilde worden. Ik moest en ik zou, dus ik heb piano leren spelen en ben de vooropleiding conservatorium gaan doen. Vanaf dat moment was mijn hele leven muziek. In die tijd merkte ik dat mijn focus steeds meer begon te verschuiven naar pianomuziek – met een piano heb je een heel orkest onder je vingers.”

Eerste baan

“Op het conservatorium in Zwolle kwam ik terecht binnen de opleiding muziekdocent, wat een mooie brede opleiding was met onder andere koordirectie als verplicht vak. Tijdens mijn conservatoriumtijd heb ik veel in bandjes gespeeld, waarmee ik muziek maakte in de bigbandtraditie van Glenn Miller, maar ook funk, jazzrock en soul – vaak in eigen composities gegoten. In 1983 ben ik afgestudeerd aan het conservatorium, waarna ik gelijk een baan aangeboden kreeg als vakdocent muziek op enkele basisscholen in Heerde. Hier werk ik overigens nog steeds. Toen ik in 1995 alsnog in militaire dienst moest, werd ik trompettist en tweede dirigent bij het Trompetterkorps Artillerie. Daar heb ik destijds heel veel geleerd, maar ik ben snel teruggegaan naar mijn scholen en optredens.”

kennismaking met zang en vriendschap

“Als koordirigent ben ik begonnen bij Music 4 All in Heerde. Mijn voorganger was dirigent in zowel Heerde als Emst – twee vergelijkbare verenigingen, met koren voor alle leeftijden – dat vind je bijna nergens! Toen Jan van Essen mij ergens in 1988 vroeg een kijkje te nemen bij het kinderkoor van Zang en Vriendschap, wat op dat moment zonder dirigent zat, was er direct een klik. Na het kinderkoor volgde al snel Song and Relation, waar ik vanaf de eerste repetitie wist dat er chemie was. Dat je geen enkel koor met elkaar kunt vergelijken, dat vind ik mooi. Het leuke aan koren zijn de mensen, en de diversiteit van elke groep waar je mee werkt. Het allerleukste eraan is dat mensen vrijwillig bij een koor komen, om er hun vrije tijd te besteden. Vrije tijd, daar kijkt iedereen naar uit. En dat vind ik gaaf – ik mag hun vrije tijd mede invullen. Ik vind het van heel groot belang dat ik ervoor zorg dat die mensen plezier hebben van hun vrije tijd.

kwaliteit als toverwoord

Plezier halen uit de muziek is het belangrijkste. Hoewel ik componeer vanuit de techniek is de achterliggende gedachte niet dat het moeilijk moet klinken. Maar ook iets doen wat anderen niet doen, waardoor je je onderscheidt. Ik houd niet van eenheidsworst en schrijf een liedje nooit zoals het op de plaat gaat. Kwaliteit is voor mij een toverwoord geworden. Het is zuiverheid, het is schoonheid, het is reinheid. In het arrangeren en dirigeren moet ik het beste uit mezelf naar boven halen, dan mag ik ook van anderen vragen dat te doen. En het leuke is dat als dat gebeurt, mensen er blij van worden. Dat is een feit. Wat is er mooier dan met muziek bezig te zijn, met mensen? Mensen leven als ze zingen echt in het hier en nu, kunnen alles vergeten. Dat kan muziek doen met mensen. Het mooiste is wanneer je dit plezier ook kan delen met publiek, bij een concert of festival. Dat is de kroon op het werk: elke week dat je aan een nummer werkt wordt het mooier. Iets moois presteren, daar geniet je van, en daarom streef ik naar kwaliteit. Dat maakt koordirigent zijn te gek.